Getuigenissen

Blootgewoon

Nudisme en naturisme

Een website van en voor alle naturisten en nudisten

Getuigenissen

Kampeervakantie of niet ?

(Door Angelique vdW, 22 november 2014)


Via de Facebook pagina Nederlandse Naturisten kwam ik op jullie pagina en daar vragen jullie ervaringen omtrent het nudisme/naturisme. Wel hier volgt dan mijn verhaal en wie weet is het interessant voor anderen.


Mijn hele leven al ben ik opgevoed dat douchen na sporten normaal is (dat was toen al een issue) en ik heb eigenlijk altijd toples gezond waar dan ook. Naar mate je ouder wordt verdwijnen er dingen uit je leven en komen er ook weer dingen bij. Zo ging ik met mijn ex al regelmatig naar de sauna en daar vind ik het heerlijk om naakt rond te lopen. Dus ook van sauna naar doucheplaats etc niet moeilijk doen met een handdoek om. Met mijn ex ging het uit (anders was het geen ex) en daar kwam mijn huidige man voor in de plaats. Ook hij was gek op een sauna bezoek en had geen moeite om uit de kleren te gaan. In die tussen tijd gingen we ook bij mooi weer al naar het naaktstrand hier in Zandvoort (ook al met mijn ex). Onder andere omdat het op het naaktstrand stukken rustiger is, mensen meer respect hebben voor elkaar en je kan er natuurlijk naakt zonnen :-) Inmiddels ben ik zelfs een paar keer als vrouw alleen gegaan en dan lig ik daar echt stukken prettiger dan op het normale strand waar je als vrouw alleen (of als je met een vriendin bent) toch al snel wordt lastig gevallen.


Met mijn huidige man ging ik in 2007 kamperen en we kwamen terecht op een camping in Oostenrijk. Een combi camping waar je een gekleed deel hebt en de bovenste terrassen van de camping zijn voor de naaktrecreatie. Bij het meer is er een strand voor gekleden mensen en een strand voor de naturisten. De eerste keer stonden we op het bovenste terras van het geklede deel en maakten vooral gebruik van het sanitair van het naturisten deel omdat dat het dichtstbijzijnde sanitair was. Als we bij het meer gingen liggen kozen we altijd voor het naaktstrandje. De vakantie die we er hadden was zo heerlijk dat we in 2008 nog een keer gingen en toen hebben we de stap gewaagd om op het naturisten deel te staan. Er ging een kleine extra wereld open en wat was het heerlijk om de hele dag naakt te lopen en te zonnen. Wel blijven opletten dat als je naar beneden liep je kleding aan deed.


Er volgden wat andere vakanties (geen kampeervakanties) en uiteindelijk gingen we in 2011 weer kamperen. Wat zouden we doen. Durfden we het aan om naar een echte naturistencamping te gaan ? En waar wilden we dan heen ? We hebben de stap genomen en zijn naar de camping “Castillon de Provence” gegaan. Eenmaal daar was het toch even wennen aan een naakte vrouw achter de receptie, een naakte man achter de bar, en we hadden het idee dat we door iedereen bekeken werden toen we met de auto naar onze plek reden. In verhouding zijn we erg jong (40&41). We hebben er een heerlijke vakantie gehad en ontzettend leuke mensen ontmoet. Waaronder een stel waarmee we nu nog steeds goed bevriend zijn. En na deze eerste ervaring die goed beviel kwam er een tweede keer. En wel in 2013, toen zijn we naar camping Millefleurs geweest. Ook daar een geweldig fijne vakantie gehad en hele leuke mensen ontmoet. Ook met een stel van daar nu nog goed bevriend. En volgend jaar september gaan we, als mijn vakantie wordt goedgekeurd, nogmaals naar Millefleurs.


Zoals jullie kunnen lezen gaan we niet altijd als naturist op vakantie. Misschien zijn we daarvoor niet die-hard genoeg. Maar het komt vooral ook omdat het praktisch niet altijd haalbaar is. Zo hebben we voor onze laatste vakantie afgelopen oktober gekeken voor een naturisme vakantie in het buitenland waar het lekker zonnig is maar dat is dan meteen niet meer te betalen. Om de een of andere reden zijn de prijzen van een complex in bv Griekenland tig keer zo duur dan een normaal appartement ergens huren.


En hoe gaan we hier nou verder privé mee om ? Nou eigenlijk is het toch een soort van geheim. Van onze familie weten een aantal mensen het maar lang niet iedereen. Van onze vriendenkring (met uitzondering van onze naturisme vrienden) weet niemand het en op het werk praten we er al helemaal niet over. Het is niet dat ik me er voor schaam maar het wordt gewoon niet geaccepteerd. Bij mijn vorige werkgever was er een arts waarvan bekend was dat hij naturist was en als ik hoorde hoe daar over gesproken werd dacht ik, laat ik mijn mond maar houden. Erg jammer want ik blijf erbij dat juist naturisten/nudisten fijne mensen zijn met veel meer respect voor alles wat groeit, bloeit en leeft.


Thuis wonen we in een rijtjeshuis waar ik me niet helemaal vrij voel om naakt in de tuin te liggen. Komt omdat de andere huizen vanaf de eerste en tweede verdieping in je tuin kunnen kijken. Ik wil het wel eens overdag doen als er weinig mensen thuis zijn maar dan heb ik wel het idee dat ik constant moet opletten en lig ik er dus niet geheel ontspannen bij.


Tot zover een beetje mijn/ons verhaal.


Angelique vdW


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Naturisme in Elsendorp

(Door Johan Segers, 28 juli 2014)


Ik was in het verleden al een paar keer naar het "naturistische vakantiepark Elsendorp" geweest voor dagbezoek. Hoogtijd om er een paar dagen te gaan kamperen.


Op donderdag 10 juli vertrok ik richting Elsendorp in de provincie Noord-Brabant (op de grens met Nederlands Limburg). Ik heb gekozen voor de doorsteek via Aarschot-Geel-Turnhout. Ik wist niet dat er zoveel vrachtwagens in die buurt circuleren. Je kan ook via Mechelen-Antwerpen en de E34 rijden maar dat is een heel eind om. Ik vertrok in Keerbergen rond 10u bij een temperatuur van 17C.


Rond half 1 was ik pas terplaatse bij een temperatuur van 26 C. Tijdens het rijden kwam er om de haverklap 1 graad bij. Daar moest miserie van komen zoals later zou blijken.


In het onthaal van Elsendorp hoefde ik mijn reservering maar voor te leggen en 2 minuten later kon ik naar mijn gereserveerde plek. Merelhoek 404. Er werd niet gevraagd naar mijn INF-kaart. Ik had ze wel mee en op de toog gelegd. Zonder kaart kom je er niet in; hetgeen ik een goede zaak vind.

Bij 26 C gaan onmiddellijk de kleren uit en stelde ik mijn tent op nadat ik met de auto (voor 1 keer) tot op mijn plaats mocht rijden. Daarna dient de auto op de parkeerplaats naast de ingang zoals het hoort.


Het was iets na de middag en ik wou natuurlijk iets eten. Ik begaf me naar het winkeltje maar dat was dicht. Het is slechts open van 8u30 tot 10u30 en van 14u tot 16u. Toen ik in de taverne "De oase" vroeg wanneer het winkeltje open was, stelde de zaakvoerder voor me een paar broodjes onmiddellijk op te warmen. Toch wel sympathiek. Ik voelde me alvast welkom.


Tijd voor een eerste wandeling op het terrein. Het beeld dat ik in mijn hoofd had bleek nog steeds te kloppen. Het is een vakantiepark met een hoge graad van comfort en afwerking. Dat merk je ook in de prijs per nacht (35 euro voor een persoon met een iglo tentje). Dit is op het niveau van de topcentra in het Zuiden van Europa met een grote(re) zekerheid op zon. Er is een gedeelte met bruine, houten chalets die toch wel erg luxueus en comfortable lijken, een apart gedeelte met witte chalets die er uitzien als een recente uitbreiding. De caravans staan gegroepeerd en de tenten ook.

In het centrum van de caravan/tent-omgeving staan 2 grote sanitaire blokken die er altijd verzorgd bij liggen. Er is een wasgedeelte, vaatgedeelte, groentewas en douches (in prijs inbegrepen). Apart zijn er toiletten, chemisch toilet en urinoirs. Er is ook een hokje met was-en droogmachine met muntjes. Er is stroomvoorziening om je te scheren (en om je GSM of tablet op te laden).


Naast de parking is de bollenpark (milieustraat) voor papier, glas en restafval. Keurig netjes.


Het centrum van het park is "De oase" aan de boord van het water. Dit is het restaurant waar je iets kan eten en drinken met zicht op het meer. De kaart is beperkt maar voldoende voor een paar dagen. Je kan altijd zelf koken natuurlijk zoals vele gasten ook doen. Achter het restaurant is een snackbar-frituur waar je een frietje (met aanvulling) kunt meepikken. Ze hebben er ook ijsjes. Het is open van 12u00 tot 20u00. Het winkeltje is in de buurt. Je kan er broodjes kopen (ook op bestelling) en wat voedingsmiddelen. Ik vind het winkeltje ondermaats voor een camping met die allure. Vergelijk eens met de winkel op Flevonatuur of la Chiappa (Corsica). Ik heb hen daar in het verleden reeds over geinformeerd maar er is niets veranderd behalve de uitbaters. Er is ook een bibliotheek hoekje.


Naast de oase is ook het zwembad dat kraaknet is maar een beetje sfeer mist. Het is geen speelbad maar eerder een echt zwembad. Er is een plonsbadje voor de kinderen met een clown in het midden. De ligzetels zijn stijlvol en comfortabel maar beperkt in aantal. Het water heeft een perfecte temperatuur.


In de buurt is ook het creadorp voor de kleintjes en iets verder 2 tennisvelden die echt wel gebruikt worden. Er was een tennistornooi aan de gang en de spelers waren echt ervaren. Voor de oase is een petanquebaan waar de senioren een balletje gooien. Her en der over het terrein staan een paar speeltuigen verspreid maar amper worden gebruikt. In de buurt van de tenten en caravans is een groot veld met stenen pingpongtafels. Het hele veld was echter ondergelopen door de stortregens en werd met waterpompen drooggelegd. Volleybal (mijn favoriete sport op naturistenterrein) heb ik helaas nergens gezien. Op het strand wordt ook aan petanque gedaan en gezonnebaad. Ik vind dat er te weining activiteiten zijn in vergelijking met de centra in het Zuiden.


De eerste nacht is er niet mijn beste nacht geweest. Ik was rond 21u00 een koffie gaan drinken in de Oase. Rond 21u30 is het beginnen te stortregenen tot 22u30. Daarna vond ik mijn tent terug ondergelopen met 10 cm water. Ik heb de nacht doorgebracht in mijn auto die ook 25 cm water onder de banden had gekregen.


Tijdens mijn verblijf waren er werken bezig aan een van de nabijgelegen chalets. Het geluid van slijpschijven is tijdens een vakantie niet echt iets wat je wil horen. Bizar dat men zoiets uitvoert in het hoogseizoen.


Op zaterdag 12 juli werd de match voor de bronzen medaille tussen Nederland en Brazilië live op groot scherm uitgezonden in de grote zaal. Dat was feesten geblazen bij een 3-0 eindstand.


Ik ben eigenlijk naar Elsendorp gegaan om te studeren en dat is aardig gelukt. Af en toe ging ik naar de Oase voor een koffie of een biertje. Ik vond er ook een paar nummers van het UIT-magazine, het officiële blad van de NFN (Nederlandse Naturisten Federatie). Er staat heel wat praktische informatie is en getuigenissen van mensen.


Het mooiste moment van mijn verblijf was op zaterdagochtend. In de ochtendstond ging ik broodjes halen in het winkeltje. Ik liep blootvoets langs de rand van het meer dat rood verlicht was door de eerste zonnestralen die door we wolken priemden en voelde gelijk het frisse gras tussen mijn tenen. Dat is naturisme voor mij.


Johan Segers


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mijn eerste naturistische ervaringen.

(Door Totheroots, 24 september 2013 )


Als jonge man van 18 jaar moest ik zoals de meeste van mijn leeftijdgenoten mijn legerdienst vervullen. Na de opleiding werd ik gestationeerd in Duitsland en wel in het gezellige stadje Werl. Daar ben ik na een aantal maanden beroepsmilitair geworden. Omdat mijn vriendin nog studeerde in België logeerde ik op een kamer in de kazerne. Om maar niet elke avond op mijn kamer of in de bar te moeten hangen ging ik samen met mijn kamergenoot ’s avonds naar een Duits fitnesscenter. Daar was ook een sauna aanwezig die wijzelf niet echt gebruikten.


Toen we na de 2e dag fitnessen terug naar de kleedruimtes gingen en dus langs de douches en sauna passeerden, verlieten juist 2 Duitse meisjes de sauna en zetten de douches aan, NAAKT ! Ook wij kleedden ons uit om te douchen en zo stonden we dus met ons 4ren naakt te douchen. Dit ging in een zo relaxte sfeer dat ik toch wel verbaasd was. Daar stonden dus 2 viriele jonge militairen en 2 leuk uitziende Duitse meisjes NAAKT onder een gemeenschappelijke douche gezellig te babbelen in een super relaxte sfeer. Tot op dat moment had ik samen naakt zijn altijd gelinkt aan sexueele opwinding, maar dat was hier helemaal niet het geval. In de daaropvolgende weken zijn we ook vaker in de sauna gegaan en werd het samen naakt zijn een vanzelfsprekendheid.


Tijdens de zomermaanden trok ik vaker naar de Mönhnesee. Dit is een groot stuwmeer alwaar er enkele stranden zijn aangelegd. Een van die stranden was een officieel FKK-strand. Dit naaktstrand lag het dichts bij de parking en ik kon het natuurlijk niet laten om eens gaan te kijken en langs te wandelen. Er was daar een gezellige sfeer en ik zocht me dan ook een ligplek uit om mijn short uit te trekken en streeploos bruin te worden. Dit beviel me zo goed dat ik eigenlijk niet meer met zwembroek wou zwemmen en zonnen. Ja ik was officieel bekeerd tot het nudisme.


Een paar jaartjes later ben ik met mijn vriendin getrouwd en zijn we in Duitsland gaan wonen. Na een aarzelende start is ook zij gewoon geraakt aan het naakt zonnen en saunabezoeken. Tijdens de zomermaanden trokken we naar het FKKstrand aan de Möhnesee en tijdens de wintermaanden naar sauna en FKKzwemmen in het nabij gelegen subtropisch zwembad.


Wat me wel is opgevallen is dat Duitsers heel anders omgaan met het naaktzijn. In de gemeentelijke zwembaden kan je na het zwemmen gewoon naakt douchen in de grote gezamelijke douches. Ook in de sauna is iedereen vanzelfsprekend naakt. Over FKK wordt ook helemaal niet moeilijk gedaan.


Zo dat was een klein verslagje over mijn eerste naturistische ervaringen eind jaren 80 in Duitsland.


Grtjs Totheroots


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Samen naar de sauna, Ja Gezellig !

(Door Chantal, 04 januari 2013 )

 

En of het gezellig was. Nadat ik Norbert had opgepikt aan het station van Leuven, reden we richting Melsbroek. Ik keek er ontzettend naar uit om 2 redenen. Blij dat ik sommige  “besloten FB-groep”-leden nog eens terug zag en uiteraard ook dat ik nog eens gezellig kon relaxen. 


Eens ingecheckt ging het rechtstreeks naar de kleedkamers, daarna een zalige douche en dan een stoombadje. Ik zat zalig te relaxen, toen ik in de “mist” twee mensen zag binnen komen. Ik dacht dat het Koen en Christel waren.  Nadien, toen ik hun stem hoorde,  werd mijn vermoeden bevestigd. We waren dus al met z’n vieren. Saunacenter Boetfort is een heel aangenaam en ruim complex. Dus ging ik eens een rustige wandeling maken om te kijken wat er zo nogal te beleven viel. In de relaxruimte zat Christel een boek te lezen. Koen nam ondertussen een duik in het zwembad. En naar gelang we het domein verkenden, vonden we hier en daar nog FB-vrienden terug. Dieter, Stefan, Chris, …


Misschien was het niet de bedoeling, maar het draaide toch zo uit, dat we bijna de hele tijd in mekaars gezelschap waren. Zonder de andere mensen te storen, hadden we toch veel plezier. Vooral de mijnsauna (warm aan de voetjes !) en de ijskelder vond ik best leuk. Ze waren gelegen in het parkgedeelte van het domein. Na de saunabeurt  een zalige naakte wandeling door het bos maken… super ! In de namiddag deden we mee aan de scrubsessie in het stoombad.  Veel volk, maar toch niet storend, omdat de saunameester goed z’n best deed om iedereen rustig te houden. Zalig ! Nadien voelde mijn velletje heel zacht aan.


Tussen de saunabeurten door maakten we gebruik van de Jacuzzi, het kruidenbad en het zwembad. We sloten het saunagedeelte af met een super warme opgietsessie. Naar gelang de sessie vorderde , werd de sauna warmer en warmer en warmer. Onze luchtwegen kregen een stevige dosis eucalyptus, munt en ijskristallen.  Mijn vingertoppen reageerden heel heftig op de warmte. Als dampende naakte mensen genoten we van frisse buitenlucht. Nog even relaxen en daarna nog iets lekkers eten en drinken met de hele groep.


De maaltijden in het kasteel waren evenzeer lekker en goed verzorgd. Het was dus over de ganse lijn een zalige, plezante, lekkere en relaxe dag. Toen ik ’s avonds thuis kwam, ben ik meteen in mijn bedje gekropen. Ik heb zalig en lang geslapen.

Het had deugd gedaan !


Ik kijk al uit naar de volgende bijeenkomst, die gepland is voor 9 februari in Hezemeer 14 te  2430 Eindhout.


Chantal.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Het innerlijke : de kracht !

(Door Koen)

 

Vele mensen hebben littekens van door het leven te gaan, sommige zijn niet zichtbaar, andere dan juist weer wel. Eén van de mooiste eigenschappen aan nudisten en naturisten,  vind ik, is dat ze langs die lichamelijke littekens, naar de innerlijke mens kijken !


Ik zag reeds verschillende vrouwen met borstamputaties op het strand en op andere nudisten en naturistenterreinen door de jaren heen. Volledige amputaties, gedeeltelijke, deels gereconstrueerd, sommigen totaal niet     ( zoals hier op de foto ) Als ik naar zo'n vrouw kijk, dan heb ik geen medelijden, integendeel, ik bedenk me hoe sterk die vrouwen zijn en diegene die ik dan zie op nudisten en naturistenterreinen zijn typisch de meest gelukkige !!


Aan iedereen die zulke levenslittekens heeft of deze in het vooruitzicht misschien zal krijgen, wil ik dit zeggen : weet dat uw vrienden en familie van je houden om wie je bent, ze houden niet van je, voor je lichaamsdelen. Dat je een dodelijke ziekte verslaat en een zwaar kwetsuur kunt laten helen is het belangrijkste voor hen en hou in gedachten dat dit ook voor jou het belangrijkste is !

 

Sterkte,

Koen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sporten : puur natuur !

(Door Fred, 20 januari 2013 )

 

Hierbij mijn ervaring met het naakt sporten wat ik een fijne ervaring heb gevonden.

 

In de jaren negentig van de vorige eeuw waren er nog diverse naakt activiteiten in Nederland georganiseerd waar honderden mensen aan deelnamen.

 

Zo waren daar zwemwedstrijden die ‘s-avonds en nachts werden georganiseerd in Almere, ook het volleyballen en petanque buiten waren toen nog zeer goed bezocht, zowel door de deelnemers als toeschouwers. Deze activiteiten bestaan bijna niet meer en worden door steeds minder mensen bezocht.

Ik heb er aan meegedaan als lid van Solonat en vond het heel fijn om zoiets massaals mee te maken. Iedereen bloot, zonder enkele problemen en alles in een goede sfeer. Dat is tegenwoordig steeds minder.

 

Verder was er ook jaren lang een sportinstuif in gennep, limburg waar ook honderden mensen op af kwamen en iedereen was daar fijn aan het sporten, zonder een enkele wanklank. Helaas is dat ook moeten stoppen, doordat enkele mensen daar niets meer inzagen.

 

 

Dat waren enkele activiteiten waar ik actief aan heb meegedaan en veel plezier heb beleefd. Tegenwoordig is er op sportief helaas praktisch niets meer bloot te beleven en moet je om iets naakt te doen samen met andere mensen naar een sauna of naaktstrand.

 

 

Dit zijn enkele naaktervaring die ik heb meegemaakt.

 Fred.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

The undercover nudist !

(Door Dirk, 22 oktober 2012 )


Van thuis uit heb ik het niet mee gekregen. In mijn omgeving had ik het nooit gezien. Maar ik wist wel dat naturisme en nudisme bestonden.

En toch vond ik het van kinds af aan lekker om naakt te zijn. Helaas beperkte zich dit tot het naakt slapen en het nemen van een bad. Maar het voelde goed.


Jaren later, toen ik het ouderlijk huis uit was, kon ik al eens thuis wat meer naakt zijn. Maar het bleef nog steeds beperkt. 's Morgens, 's avonds na het nemen van een bad wat langer wachten om mijn kleren aan te trekken. Eens op een warme dag en als de buren niet thuis waren, snel wat buiten zonder kleren. Heerlijk.


Een doorbraak kwam er toen ik met enkele collega's hadden afgesproken om eens naar een openbare sauna te gaan.Ik herinner me nog steeds de angst om wat de inpakt op mij zou zijn om naakt tussen andere naakte mensen te zijn. In de kleedkamer gleed langzaam het ene kledingstuk na het andere uit. In mijn linker ooghoek zag ik hoe mijn collega gewoon het laatste stuk ook uittrok. Ik deed maar hetzelfde.


Bij het verlaten van de kleedkamer werd ik al snel geconfronteerd met naakte vrouwen die me zomaar kruisten. Oei. Nee, voelt eigenlijk normaal aan. Een kwartiertje later, langer zal het zeker niet geduurd hebben, vergat ik al spontaan mijn badjas en handdoek rond mij te slaan. In adamskostuum rondlopen, is tof.Het nudisme lag me zeker. Iedereen sprak over het vrij-voelen en ja het voelt echt bevrijdend. Ik was verkocht.


Sedert die ontdekking, ga ik nu regelmatig naar de sauna. Is voor mij de gemakkelijkste manier om het nudisme te kunnen beleven. Ik weet dat dit niet de ideale manier is maar voor mij de beste manier. Aangezien ik de enige ben in het gezin die zo een gedachtegoed heeft, moet ik me hiermee troosten. Naaktvakanties en -uitstapjes zijn niet voor de hand liggend.


Eens de nu puberende stiefkinderen de deur uit zijn, zal dit misschien beter lukken. Dan kan ik mijn partner misschien ook gemakkelijker overtuigen. Geduldig zijn, is de boodschap. Ondertussen geniet ik van elk schaars moment dat ik 'vrij' kan zijn. Gelukkig bestaat er tegenwoordig iets zoals internet. Via diverse sociale media ben ik in contact gekomen met gelijkgestemden. Voor mij is dit een vorm van bevestiging dat ik niet abnormaal ben.


Dichte familie en schoonfamilie weten van mijn levenswijze maar zeggen er bijna niets over. Zolang ze er zelf maar niet mee geconfronteerd worden. Ondertussen blijf ik streven en dromen om zelf een 'vrijer' leven te kunnen leven.


Dirk


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hoi !

(Door Wim, 11 november 2012 )

toen ik op fb het initiatief las, vond ik het een leuk idee.  Hopelijk zet het veel jonge mensen aan om er voor uit te komen....

 

Sinds ik kennis heb gemaakt met het nudisme, heb ik de smaak te pakken.....  . Het verhaal begint zo...

 

 

Een zestal jaar geleden maakte ik een heel moeilijke periode door in mijn leven... Van wat ik ooit was , ambitieus, werker, nooit opgeven, vrolijk , er altijd bij... schoot nog weinig over.

Nog weinig vrienden, of voelde mij bekeken.  Geen vriendin, geen liefde, geen relatie. Voelde me eenzaam en alleen...

Ik zocht naar vragen.  Waarom? Hoe denken anderen over mij? Hoe zien anderen mij?  Voelde mij helemaal opgesloten en terug getrokken. Als een tamme kastanje met stekelige bolster...

 

Het begon me steeds dieper door te dringen dat dit mijn ware ik niet was, en dat het dringend tijd was om uit die schelp te kruipen. En ik vroeg me af hoe anderen mij eigenlijk zien, hoe ik er zelf uit zag.

Zag ik er dan zo slecht uit dat niemand mij wou... of hoe zat het.  Ik wilde van dat gebonden gevoel af, ik wou terug vrij zijn.  Zoals mijn horoscoop vis,  vis in het vrije water, de grote zee.

 

Met het sprankeltje moed die ik had, besliste ik op een koude winterse dag een fotografe aan te spreken. Wou een naaktshoot van mezelf. Wou zien hoe anderen mij zagen. Zonder nadenken uit de kleren, stond ik daar in mijn nakie voor de lens.  Raar maar waar , heel ontspannen en het gaf me een goed gevoel.... De fotografe gaf mij een compliment en vond het heel geslaagde fotoos dat ze deze gebruikte voor haar portfolio. Hmmm het streelde terug mijn ego. Ik snakte terug naar die vrijheid...

 

Voelde me op zonnige dagen aangetrokken tot de zee.  Vrijheid, rust, de wijde wereld aanschouwen... genieten van de zon en lichte bries. Op aanraden van een vriendin ben ik vriendin, ben ik op een zondagnamiddag naar Groede getrokken... Rust , natuur alom. Met schrome passen het naaktstrand betreden.... en het was een intense beleving. Verslavend was het om de zon op heel je lichaam te voelen, de zachte bries over je te voelen strelen.....  Van het een kwam het andere experiment.  Publieke sauna genieten van warmte, water en naakte lichamen om je heen. Zonder schroom, maar met respect .... 

 

Sinds dien ben ik er niet meer weg te slaan.  Jammergenoeg mis ik nog jonge mensen, die dit vrij gevoel willen delen...

 

vrg Wim

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ik zat graag in mijn blootje…

( Door Chantal 19 oktober 2012 )


Als jong meisje stiekem naakt slapen (niet makkelijk als je in een kamer slaapt waar ook twee andere zussen slapen)  en later toen ik alleen ging wonen, trok ik vaak geen kleren aan om knus thuis te zitten. Nog liever een zalig fleece-dekentje om me heen,  dan kleren aantrekken.


Maar omdat naaktheid en zeker naakt zijn in gezelschap nooit aan bod kwam in onze familie – want dat was voor viespeuken – voelde ik mezelf ook een zonderling.De badkamer was altijd stevig dicht wanneer iemand een bad nam.   Ik werk in de Vlaamse kerk en ben ontzettend bang dat men mij zou ontslagen omwille van mijn levensstijl.  Want naaktheid is nog steeds taboe. Toch had ik het gevoel dat ik niet alleen was die zo’n gekke levenswijze had.


Het internet  was m’n eerste hulpmiddel. Via websites zoals nudistfriends kwam ik in contact met naturisten uit Vlaanderen en Nederland ( Spijtig ook met perverten die naaktheid gelijkstelden met seks) en leerde ik naturistenverenigingen zoals Athena en NFN kennen.Dank zij mensen als Luc, Rosita, Hans, Patrick, … kwam ik stilletjes aan naar buiten.  En zo breidde mijn naturistenvriendenkring als maar uit. En nu geniet ik ervan– nog steeds wel ver weg van mijn thuisbasis en mijn werkomgeving – om zo veel mogelijk naakt te zijn. 

Naakt zijn is voor mij één worden met de natuur… wind, zon, regen, soms zelfs sneeuw op je huid voelen. Zalig genieten van de hitte van de sauna, de werking van de jacuzzi overal op je lichaam voelen, het water van de zee of het zwembad over heel je lichaam voelen, zonder dat textiel begint uit te rekken, te plakken of in plooien te trekken.Naakt zijn is je letterlijk maar ook figuurlijk bloot geven. Ja, want samen met de kleren valt ook de schaamte weg, maar werd ik ook openhartiger. Naakt zijn, vraagt ook vertrouwen hebben in je naakte medemensen. Knuffelen kan, maar seks is voor mensen die een liefdesrelatie hebben. 

Naakt zijn is soms niet letterlijk naakt zijn, maar je openstellen voor anderen en andere culturen.

Het is soms je dromen, je hoop en angsten beter kunnen delen en hopen dat niemand er misbruik van maakt. Het is ook geloven in de goedheid van de mensen.Ik heb helemaal niet de ideale maten. Ik voel me eerder een stevige rubensvrouw. Toch voel ik me op een naaktstrand niet beschaamd om er rond te lopen. Dat was vroeger in badpak heel anders. Ik voelde me altijd bekeken en dus werden zwembaden en stranden steeds minder bezocht.  Naturisme heeft ook alles te maken met respect.En hoe rijm ik mijn naturisme met mijn geloof ? Heel simpel… we werden naakt geboren. Kleren is een uitvinding van de mensen, voornamelijk om zich te beschermen. En ik geloof heel sterk dat ik een gelovige naaktloper mag zijn. Mijn God heeft daar geen bezwaar tegen. Ik vind een naakte mens ook mooi. Het is niks vies. Foto’s van naakte mensen (mits hun toestemming) zijn leuk en mooi. Een goede fotograaf kan daar knappe dingen mee aan. Ten andere om mezelf te overtuigen dat ik niks te verbergen heb en ben ik in het begin van mijn naturistische activiteiten helemaal naar Doetinchem in Nederland gereden voor een fotoshoot. En ik kan zeggen, ik ben echt fier op die foto’s.Ik hoop dan ook dat ik nog heel lang van het naturisme mag genieten en dat ik mijn eventuele partner mee gaat in dat verhaal. Pas dan zal ik helemaal gelukkig zijn.


Chantal

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

BLOOT HOORT BIJ MIJ !!

( Door Joop 18 oktober 2012 )


Het is speuren in mijn geheugen, als ik terug wil ontdekken hoe het bloot lopen voor mij iets zó wezenlijks is geworden, dat het echt een levenswijze is die nu helemaal bij mij hoort en waarvan ik mij nauwelijks meer kan voorstellen dat ik het niet zou beoefenen.


In feite begon het in mijn studententijd. Het was in de jaren, waarin alles in de maatschappij op zijn kop werd gezet. De flower power – beweging ontstond. Het bloot kwam steeds meer uit zijn schuilhoek tevoorschijn.


Ook ik begon ermee te experimenteren hoe het voelde om naakt te zijn. Van huis uit was ik het absoluut niet gewoon. Er rustte een taboe op. Toch kan ik mij momenten uit mijn jeugd herinneren dat ik het fijn vond om helemaal bloot te zijn en deze ook uitbuitte om zolang mogelijk geen kleren aan te hoeven doen.


Zelfstandig wonend in een studentenflat was het bloot slapen een van de eerste ervaringen die mij goed deed. Ook zag ik medestudenten soms bloot rondbanjeren, wat op mij als het ware een stimulerende werking had. Er werden soms naaktsessies georganiseerd. Het voelde voor mij echt als een bevrijding. Met medestudenten ging ik naar de musical ‘Hair’ in Amsterdam die eindigde in een soort apotheose, waarbij ieder die het wilde samen met de spelers bloot op het podium kon dansen. Ik was van de partij! Het gaf mij zelfs een geweldige kick. Ik ontdekte de naturistenstranden en kwam op FlevoNatuur. Wat een zaligheid om het water langs alle plooien van je lijf te voelen stromen en wat een geluk om niet meer na het zwemmen in zo’n natte zwembroek te hoeven rondlopen. Steeds sterker werd in mij het verlangen om bloot te kunnen zijn in die omstandigheden, waar kleding er eigenlijk helemaal niet toe doet.


Aanvankelijk sloot ik mij aan bij het georganiseerd naturisme, maar al snel ontdekte ik dat het dat niet echt iets voor mij was. Ik wilde meer vrijheid. Geen afgebakend terrein, maar gewoon een natuurlijke omgeving waarin ik mij zonder kleding kon bewegen tussen anderen, die misschien zelfs voor een deel nog wel gekleed waren. Ik voelde mij dan volop in mijn element. Ik genoot met volle teugen. Daar kwamen gaandeweg de jaren ook steeds meer mogelijkheden toe. Er was in die tijd in de maatschappij een steeds grotere acceptatie van het bloot. Met nog veel genoegen denk ik terug aan urenlange naaktwandelingen op het strand in Vlieland. Of het naakt rondstruinen in de bossen van Brabant. Het kon in die tijd allemaal!


Ik leerde mijn partner kennen. Gelukkig ook een naturist. Minder fanatiek dan ik, maar bij een lekkere temperatuur ook steevast zonder kleren, waar het kan. Samen hebben wij een vakantiehuisje op een gewone kleine textielcamping, maar we praktiseren daar ook op ons eigen stekje het naturisme. Onze naaste campingburen en de eigenaar zijn ervan op de hoogte, maar niemand maakt bezwaren. Ook thuis in mijn tuin loop ik nagenoeg steeds naakt rond, als de temperatuur het maar enigszins toelaat. Niemand die er problemen over maakt. En binnenshuis blijf ik naakt tot minstens halverwege de ochtend. ’s Avonds, zodra ik ga koken, gaan de kleren weer uit en blijven ze verder ook uit. Dat is eigenlijk gekomen door de site ‘Naked Vegan Cooking’ van Jesse en zijn vrienden, waar ik nogal eens inspiratie uit put en waar ook zelf al, natuurlijk naakt, een bijdrage aan geleverd heb.


Wie op de camping bij ons komt, weet dat ik daar eigenlijk altijd naakt rondloop. Maar ook thuis ontvang ik verschillende mensen ook gewoon naakt en gelijkgezinden trekken meestal dan meteen ook alles uit, zodra ze bij mij binnenkomen. Het geeft een heerlijk vrij en open gevoel ten opzichte van elkaar. Het is mijn ervaring dat de contacten met elkaar erdoor winnen aan diepte. Je hebt immers niets tegenover elkaar te verbergen. Je hoeft geen schone schijn op te houden. Je mag helemaal jezelf zijn.


Dat is in mijn beleving niet alleen binnenshuis zo, maar ook buitenshuis. In de loop van de jaren ben ik steeds meer aan allerlei openbare naaktactiviteiten mee gaan doen. Ze stroken dan soms wel niet met de opvattingen van het georganiseerde naturisme, maar daar lig ik niet echt wakker van. Het gaat er mij om, waar ik mij bij thuis voel. Zo noem ik de World Naked Bike Ride (Amsterdam, Brussel), de Naked European Walking Tour (Oostenrijk), Naked Dinners (Alkmaar, Roeselare). Het zijn stuk voor stuk gelegenheden om in een vriendschappelijke sfeer gelijkgestemde mensen te ontmoeten en met hen iets te beleven, waar je samen in gelooft of voor wilt gaan. Ik begrijp ook dat niet iedereen voor dit soort dingen even warm loopt. Vaak is er toch de angst gezien te worden door anderen op foto’s, op televisie, sociale media, e.d. Ik heb daar ook begrip voor, maar zelf ben ik daar inmiddels wel overheen. Het is voor mij in dit opzicht belangrijker geworden om mijn eigen idealen vorm te kunnen geven dan steeds maar rekening te moeten houden met anderen. En het moet gezegd worden: ik voel mij daar heel goed bij.


Soms denken mensen dat je een heel welgevormd lijf moet hebben om naakt te kunnen gaan. Ik zal niet ontkennen dat ik daar bij het ouder worden en het gaandeweg veranderen van mijn uiterlijk soms ook wel moeite mee gehad heb, maar ik heb mij daaroverheen gezet. Ik mag er zijn zoals ik ben, inclusief die buik die inmiddels wat dikker geworden is, inclusief de puistjes en andere oneffenheden die gaandeweg op mijn lichaam verschijnen. Of ik ook het naturisme nog volop zou beleven, als ik ledematen zou missen of anderszins heel ingrijpende lichaamsbehandelingen zou hebben gehad weet ik nu nog niet. Ik weet wel dat ik een enorme bewondering heb, als ik, zoals laatst nog, een jonge knul met een prothese naakt zie meerijden in een naakte fietstocht.


Ik voel mij lekker in mijn lijf. En ik heb de idee dat ik, zodra mijn kleren uit zijn, ook altijd weer meer energie en zin in dingen heb dan tevoren. Het is zo’n gevoel van: ik kan als het ware de hele wereld weer aan.


Op een beperkte wijze doe ik ook mee aan evenementen, die een positiever benadering van het naakt teweeg kunnen brengen. Vaak word ik daarover via vrienden of de sociale media geïnformeerd. Zo oberde ik recentelijk naakt in de pauze van een voorstelling over ‘Schaamte’ in KS Gent. Er werden daarvoor vrijwilligers gevraagd, omdat men ook in de pauze de strekking van de voorstelling op een bepaalde wijze wilde visualiseren. Ik gaf mij ervoor op en ik moet zeggen dat het voor mij een fantastische ervaring was met heel veel fijne reacties van het publiek. Ook voor bepaalde naakte kunstprojecten bied ik mij soms aan. Ik ervaar het als het ware als ‘Naakt met een missie’, omdat het voor mij allemaal mogelijkheden zijn om het naakt te promoten als iets waarop geen taboe hoeft te rusten, maar als iets wat gewoon bij het leven hoort en je een heerlijk vrij en zalig gevoel kan geven.


Begrijp mij goed. Het is niet zo dat ik anderen wil dwingen om ook zoveel mogelijk bloot het leven te beleven, maar ik probeer door de openheid over mijn levenswijze wel hen over de streep te trekken, die nog steeds maar aarzelen om het eens aan den lijve te ervaren, terwijl zij het diep in hun hart al zo lang zo graag gewild hadden. Dat gevoel van willen, maar nog niet durven heb ik namelijk zelf ook maar al te zeer gekend.


Bloot is niets om je over te schamen, maar het is precies zijn, zoals je geschapen bent. Je mag gezien worden van top tot teen. Geloof me. Je wordt er alleen maar meer en rijker mens door! Dat is tenminste mijn stellige ervaring!


Joop


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nieuwsgierig.....

(Door Chris, 25 december 2012 )

 

Vele geklede vakanties in Spanje, uit nieuwsgierigheid toch eens naar het naaktstrand, heel verlegen.


In 2003 deed mijn toenmalige vriend het voorstel, om eens een naaktvakantie te proberen : Costa Almeria - Hotel Vera Playa Club. 

Alles was naakt, enkel het restaurant was gekleed.

We kwamen er Paula en Herman tegen in 't hotel. Zij waren lid van een naturistenvereniging hier in

de buurt, ik wist zelfs niet dat dat bestond zo kortbij huis. 

Ze werden onze Peter en Meter en loodsten

ons binnen in de naturistenwereld.  We hadden er samen een hele leuke vakantie !


Een hele week zonder kleren en dan terug richting belgië met kleren aan, dat was pas raar !


Oktober 2011 leerde ik mijn vriend Stefan kennen tijdens het naturistisch zwemmen in Oceade Brussel.

Hij was lid bij een andere naturistenvereniging en heeft op dat terrein ook een caravan.

Nu gaan we samen naar beide verenigingen, lekker in ons blootje.


Chris Leuven


---------------------------------------------------------------------------------------------------------